6 maja 2012

Ryż na mleku na słodko

Czasami, szczególnie wieczorem, mamy ochotę na coś słodkiego albo na "coś smacznego" ale nie wiemy na co i szukamy i myślimy... Może rozwiązaniem będzie domowy ryż na mleku? Nie jakieś proszki zalewane wrzątkiem ale pachnący mleczkiem ryż...


Przepis na ryż na mleku:

Składniki:
- 1 lub 2 torebki ryżu
- mleko
- cynamon
- dżem lub konfitura
- śmietana lub jogurt naturalny
- cukier

1) Rozcinamy torebki ryżu i wsypujemy do gotującej się wody (oczywiście można kupić ryż sypki a nie w torebkach) i gotujemy często mieszając około 10 minut.

2) Ryż odcedzamy przez sitko i dajemy go do garnka, do którego dolewamy mleko (tak żeby ryż był całkowicie zakryty) i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut często mieszając.

3) Tak ugotowanego ryżu nie odcedzamy lecz nakrywamy garnek przykrywką i otulamy garnek kocem lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na około 20 minut (ryż wtedy wchłonie pozostałe mleko i zrobi się miękki).

4) Tak przygotowany ryż doprawiamy wedle uznania cukrem, dodajemy jogurtu naturalnego (żeby był bardziej wilgotny).

5) Ryż  nakładamy do miseczek i posypujemy cynamonem, można tez dodać konfiturę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz