PIERNIKOWY MURZYNEK
Jest to przepis bardzo stary, mam go od swojej Babci, która pochodzi ze Wschodu. Myślę, że każdemu przypomni smak dzieciństwa!
Przepis:
2 całe jajka utrzeć z
1 szklanką cukru
do tego dodać pół słoiczka dżemu z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
+1 łyżkę miodu
+2 łyżki kakao
wszystkie powyższe składniki mieszamy razem i dodajemy
+2 łyżeczki przyprawy do piernika
+ 2 szklanki mąki
+ 1 szklanka mleka ( + dodać do tego mleka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej)
+ kilka kropli olejku rumowego
+ 1/4 szklanki oleju
Pieczcie 40 minut w 200 C
Tradycyjna polewa czekoladowa:
w równych ilościach mieszamy ze sobą w garnuszku na ogniu:
2 łyżki kakao (ja używam Deco Moreno)
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny (ja używam Kasi)
Takie przepisy od babc sa najlepsze!
OdpowiedzUsuń