26 kwietnia 2012

Przepis na ciasto Piernikowy Murzynek



PIERNIKOWY MURZYNEK

Jest to przepis bardzo stary, mam go od swojej Babci, która pochodzi ze Wschodu. Myślę, że każdemu przypomni smak dzieciństwa!

Przepis:

2 całe jajka utrzeć z
1 szklanką cukru
do tego dodać pół słoiczka dżemu z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
+1 łyżkę miodu
+2 łyżki kakao

wszystkie powyższe składniki mieszamy razem i dodajemy
+2 łyżeczki przyprawy do piernika
+ 2 szklanki mąki
+ 1 szklanka mleka ( + dodać do tego mleka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej)
+ kilka kropli olejku rumowego
+ 1/4 szklanki oleju

Pieczcie 40 minut w 200 C

Tradycyjna polewa czekoladowa:

w równych ilościach mieszamy ze sobą w garnuszku na ogniu:
2 łyżki kakao (ja używam Deco Moreno)
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny (ja używam Kasi)

SMACZNEGO!

1 komentarz: